Neke od programskih temaPreuzmite PDF — Pola putaPlan21

Uvod

Dvije godine nakon što je Kukuriku koalicija formirala Vladu i počela realizirati program definiran Planom 21, Hrvatska se transformirala u zemlju čija je vlast odgovorna, racionalna i ne zatvara oči pred realnošću.

Dvije godine poslije, Hrvatska je zemlja u kojoj se javni novac ne razbacuje na potkupljivanje različitih socijalnih grupacija i na javne investicije kao pokriće za korupcijske operacije.

Dvije godine poslije, Hrvatska ima Vladu koja vodi odgovornu i razumnu politiku u interesu svih građana.

Hrvatska je godinama živjela iznad svojih mogućnosti. Država se skupo i često nepotrebno zaduživala, a neodgovorno i nerazumno zaduživanje u vremenima prije recesije, ali i usred nje, u velikoj je mjeri paraliziralo državu u uspješnijem nošenju s efektima gotovo  petogodišnje globalne ekonomske krize ili stagnacije. Servisiranje naslijeđenoga duga i zatečeni nered, posebice u državnim poduzećima, najveći su i najkonkretniji utezi u naporima da Hrvatska što prije izađe iz krize.

Našu Vladu dočekao je rast nelikvidnosti koji je dosegao 45 milijardi kuna. Nelikvidnost danas iznosi oko 34 milijarde kuna. Postigli smo to, između ostalog, uvođenjem instituta predstečajne nagodbe i omogućavanjem građanima i poduzećima da reprogramiraju porezne dugove te zakonskim skraćenjem rokova plaćanja.

U prosincu 2011. zatekli smo 205 tisuća radnika kojima nisu isplaćivane plaće niti su im uplaćivani doprinosi. Uredbom smo već na početku mandata onemogućili uplatu plaća bez uplaćenih doprinosa. Izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaće i neuplaćivanje doprinosa postali su kazneno djelo za koje prijeti zatvorska kazna do tri godine. Povećali smo zajamčenu minimalnu plaću, podigli neoporezivi dio dohotka kako bismo smanjili porezno opterećenje građanima s najnižim prihodima, a porezne smo razrede pravednije raspodijelili.

Otkrili smo 3 milijarde i 300 milijuna kuna skrivenih dugova u zdravstvu. Taj smo golemi dug morali sanirati, ali ne tako da bolničku mrežu, koja konstantno proizvodi gubitke, ostavimo netaknutom. Krenuli smo, dakle, u sveobuhvatnu reformu i racionalizaciju zdravstvenog sustava. Pokrećemo reforme u obrazovnom i znanstvenom sustavu. Nijedna dosadašnja hrvatska Vlada nije se usudila ni minimalno racionalizirati te sustave, premda je jasno da su neodrživi u sadašnjem obliku.

Isti je slučaj i s državnom administracijom: naša Vlada bit će prva koja će, kombinirajući različite metode, reformirati državnu upravu i javna poduzeća, i to tako da se smanje troškovi, a da se istodobno poveća učinkovitost. Razvijamo projekte Država bez papira i e-građani koji će pojednostaviti život s administracijom. Umrežavanjem zbirki podataka koje posjeduju tijela državne uprave, građani i poduzetnici više neće morati raznositi papire od šaltera do šaltera, a komunikacija s državnim tijelima sve će se više seliti na internet.

Privatizirali smo, a prije toga u javni dug preuzeli 9 milijardi kuna dugova brodogradilišta i osigurali opstanak gotovo cijele brodograđevne industrije, što nije pošlo za rukom nijednoj zemlji članici Europske unije niti bilo kojoj prethodnoj hrvatskoj Vladi. Rješavanje problema brodogradnje još neko vrijeme bit će ozbiljno opterećenje za državni proračun, no otvorena je mogućnost za spas gotovo 10 tisuća radnih mjesta u toj industriji i još desetaka tisuća posredno vezanih uz taj sektor.

U protekle dvije godine donijeli smo paket zakona i mjera za uvođenje reda u državne poslove i naročito u financijsko poslovanje te za uklanjanje barijera privatnom investiranju, inozemnom i domaćem. To je preduvjet za bilo kakvo razmišljanje o gospodarskom oporavku.

Kad govorimo o oporavku, naša Vlada ponajprije misli na zapošljavanje, posebno na zapošljavanje mladih. Prema tom su cilju, zapravo, upravljene sve Vladine akcije jer samo zaposlenost jamči sretnije ljude i sretnije društvo.

Objavili smo Registar branitelja u elektroničkom obliku. Sređuje se popis birača.

Završili smo velik i važan projekt prikupljanja zahtjeva za legalizaciju nezakonite gradnje. Podneseno je ukupno 822.335 zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih objekata. Vlada inzistira na što bržem rješavanju tih zahtjeva. Također, objedinjavamo i pojednostavljujemo postupak izdavanja dozvola za gradnju, što će zasigurno pridonijeti i lakšem ulaganju.

Točno na polovini mandata, Kukuriku koalicija pokrenula je u Saboru proces promjene Ustava, čiji je osnovni smisao daljnje širenje prostora slobode te dodatna zaštita ljudskih i manjinskih prava. Između ostaloga, predložili smo ukidanje zastare za teška ubojstva i preciziranje o kojim se civilizacijskim i demokratskim dostignućima našeg društva ne može odlučivati na referendumu. Borimo se, i izborili smo se, za visoke standarde zaštite svih manjina u društvu: to je naše uvjerenje i obećanje biračima koje nije ništa manje važno od onog vezanog uz ekonomski oporavak.

Donijeli smo novi i liberalniji Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, a u proceduri je i Zakon o životnom partnerstvu. Naša zemlja i naš život bili bi obezvrijeđeni ako bismo dopustili diskriminaciju LGBT zajednice, ako bismo dopustili gaženje vrijednosti antifašizma i sekularizma, ako bismo dopustili da bilo koja nacionalna manjina ili manjinska grupacija bude ugrožena ili obespravljena. U javnosti su u posljednje vrijeme postale glasne skupine koje otvoreno dovode u pitanje civilizacijska dostignuća našega društva. Poštujemo njihovo pravo na drukčije mišljenje i poštovat ćemo ga sve dok se kreće u granicama zakona. Upravo smo zato već na početku mandata, promjenom zakona, omogućili javna okupljanja i prosvjede na Markovu trgu. Upotrebljavamo sve zakonske mehanizme kako bismo  dodatno proširili područje slobode i kako bi svatko od nas mogao živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima i slobodnim shvaćanjem svoga identiteta.

Odlučni smo braniti dostignutu razinu socijalnih prava najizloženijih kategorija stanovništva. Na početku mandata ukinuli smo pravo na povlaštene mirovine za državne dužnosnike. Isplata radničkih mirovina u cijelosti je zajamčena i one su tijekom protekle dvije godine usklađivane s porastom troškova života i porastom plaća. Iako ga moramo reformirati, naš je mirovinski sustav stabilan. Nikad neće biti upitne ni socijalne naknade, u čiji se sustav uvodi red.

Kako bismo olakšali građanima, posljednjim izmjenama Zakona o porezu na dobit omogućeno je bankama da otpišu dio stambenog kredita građanima koji imaju problem s otplatom za stan u kojemu žive i koji im je jedina nekretnina. Bankama će za taj novac biti umanjena osnovica za oporezivanje. Također, svim tvrtkama, posebice onima koje naplaćuju građanima usluge i režije, omogućen je otpis staroga duga građana za komunalije i režije u iznosu do 2000 kuna, bez provođenja ovrhe na računima građana. Zakonom o potrošačkom kreditiranju stali smo na kraj samovolji banaka – prosječna kamata za kredite u švicarskim francima smanjena je za 30 posto, što će rezultirati i padom mjesečnih rata za više od 20 posto.

Zadržat ćemo relativno visoku razinu zdravstvene zaštite. Neće biti ugroženo pravo na besplatno obrazovanje onih koji žele učiti niti državna pomoć u školovanju socijalno ugroženih i zakinutih.

Štitit ćemo sva održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Nastavit ćemo se jednako predano brinuti o hrabrim ljudima, ali nećemo podilaziti i obmanjivati. Sviđalo se to nekome ili ne, i dalje ćemo inzistirati na racionalnosti, socijalnoj pravednosti i solidarnosti.

U središtu naše politike, uz pitanje zapošljavanja, nalazi se dinamika reformi i promjena: dinamika, prema našem mišljenju, mora biti usklađena s mogućnostima i svojstvima našeg gospodarstva i našeg društva da bi se izbjegli novi socijalni lomovi i dodatno raslojavanje.

Naše je načelno opredjeljenje da proces nužnih reformi, u što većoj mjeri, ide ukorak s oporavkom i rastom privatnog gospodarskog sektora te sa sređivanjem teškog stanja javnih financija.

Na stranicama koje slijede izložit ćemo vam, po točkama Plana 21, samo dio onoga što je Vlada Zorana Milanovića učinila u prvoj polovini svoga mandata, s naznakama za iduće dvije godine tijekom kojih će se ubrzati pripremljena restrukturiranja i u kojima očekujemo gospodarski rast na zdravim temeljima.Detaljno iz plana ›