Sa 89 glasova za, 28 glasova protiv i 12 suzdržanih, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje Vladi Zorana Milanovića. Predstavljajući program Vlade i njezine članove, novi premijer poručio je kako je svjestan ogromne odgovornosti te napomenuo kako kriza uvijek ima elemente prijetnje, ali i šansi. „Nova Vlada želi da ova kriza u kojoj se sada nalazimo bude šansa za Hrvatsku“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Prisegla nova hrvatska Vlada

„Program Vlade je poznat. On je neformalni ugovor s građanima koji je komuniciran tijekom teške kampanje“, istaknuo je Milanović. Obećao je da neće upirati prstom u ono što se ranije događalo, jer to smatra jalovim, nekorisnim i lošim za Hrvatsku. Milanović je poručio kako je svjestan da nema politike bez konflikta niti parlamenta bez oporbe, ali u bitnim pitanjima za Hrvatsku očekuje konsenzus.

„Bitno je da nas vode opći interesi, a nimalo posebni interesi, korporativni, uskostranački ili pritisci interesnih skupina. Danas okrećemo novi list u mladoj državi čije institucije tek gradimo i koje moramo čuvati kao svetinju kako bismo napokon imali uspješnu, zaokruženu i zaključenu državu, svjetonazorski i gospodarski zaključenu, ali ne zaključanu, jer je za Hrvatsku presudno da bude otvorena svijetu. U tome duhu će raditi ovaj Sabor i Vlada koju ću predložiti Hrvatskome saboru“, poručio je Milanović.

Zahvalio je i čestitao Vladi Jadranke Kosor na uspješnom završetku pregovora s Europskom unijom te upozorio na trenutak u kojem se danas nalazimo. „Hrvatska više ne može trošiti novac koji nije zaradila. Hrvatska nije u kaosu, ali su javne financije prenapregnute i ne možemo se više zaduživati.

Potrebno nam je ograničavanje javne potrošnje i konsolidacija javnih financija uz poticanje razvoja i rasta. Držeći do otvorenosti društva i ljudskih prava, Milanović je dodao: “Potrebna je jaka i organizirana država koja postavlja jasna pravila. Vjerujem da smo u stanju ostvariti ciljeve i podići samosvijest i samopoštovanje, da budemo neovisni i gospodarski uspješni, uvažavajući i poštujući svoje okružje“.
Milanović je napomenuo kako je za ostvarenje financijske neovisnosti potrebna financijska konsolidacija, uvođenje reda i pravila u državne financije, poručujući kako će se zalagati za funkcioniranje državnih institucija, politiku i društvo bez korupcije, u kojima borba protiv korupcije neće biti cilj, nego sredstvo.

„Danas je Hrvatska zemlja u kojoj se o 90% javne potrošnje odlučuje u Zagrebu, pa je stoga centralizirana do zakočenosti“, istakao je Milanović dodajući kako ljudi moraju o tome odlučivati tamo gdje žive. Nova će Vlada tako raditi na decentralizaciji, ali ne do točke fragmentacije.
„Osluškivali smo želje i interese pripadnika nacionalnih manjina, dio njih je u programu nove Vlade, a dio ćemo dokazati u radu“, rekao je novi hrvatski premijer.

Apelirao je da se u političkom diskursu što manje koriste teške riječi i uvrede te da se u ovoj krizi napravi zaokret. „Budemo li zajedno u tome zasluga neće ići samo nama, nego svima kojima su važni hrvatski interesi. Vjerujem u to, u dobru ljudsku vjeru“, zaključio je.